Het project
De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Zaltbommel zuivert het afvalwater van het oostelijke deel van de Bommelerwaard. De rwzi is in 1996 in bedrijf genomen en is gedimensioneerd op een verwerkingscapaciteit van 66.000 i.e. (á 150g TZV).Door ontwikkelingen in het beheergebied moet de capaciteit van de rwzi worden uitgebreid. Naast autonome groei in het gebied, zal de rwzi water gaan verwerken van de rwzi Aalst die buiten gebruik zal worden genomen.
Er is een studie uitgevoerd om te bepalen welke maatregelen genomen moeten worden om de toekomstige afvalwateraanvoer te kunnen verwerken. Eén van de maatregelen die de capaciteit vergroot is het vervangen van de huidige beluchting in de beluchtingstank.
Huidig systeem
De huidige rwzi in Zaltbommel is ontworpen en gebouwd in de jaren negentig. De rwzi bestaat uit ontvangstwerk, selector, beluchtingstank (carrousel) en nabezinktank.De huidige beluchtingstank is voorzien van drie puntbeluchters die zuurstof inbrengen en in een deel van de voorstuwing voorzien. Tevens zijn er vier voorstuwers geplaatst
Toekomstig systeem
WSRL wil de beluchting van de huidige rwzi vervangen door bellenbeluchting. De beluchting wordt geplaatst in de huidige beluchtingstank. De blowers kunnen worden geplaatst naast de beluchtingstank. De beluchtingstank wordt tevens voorzien van vier nieuwe voorstuwers. Hiermee krijgt de beluchtingstank een zuurstofinbrengcapaciteit van 1.135 kg O2/h.Onze opdracht
Waterschap Rivierenland beoogt met project ‘RWZI Zaltbommel’ de installatie dermate meer energie efficiënt te maken dat de aspecten van duurzaam GWW en de CO2-prestatieladder hierin zijn verdisconteerd.Voor WaterTechniek Twente een mooie gelegenheid een zo energiezuinig mogelijke installatie te ontwerpen en te bouwen.
Door gebruik te maken van Virtual Reality (VR) ontwerptechnieken is inzichtelijk gemaakt of de voorstellen uitvoerbaar en realistisch zijn. Het ontwerp is volledig integraal in VR en 3D is uitgewerkt en samen met Rivierenland beoordeeld.
Bijzonderheden:
Integraal C+W+E+PAGunning op basis van TCO/EMVI
Gerealiseerde CO2 reductie t.ov. uitvraag:
17% op bouwstoffen
27% op energieverbruik